Varukorg

No products in the cart.

SYNLIGA DYGNET RUNT

VÅRA RÄDDNINGSSTEGAR I GUL SIGNALFÄRG LEVER UPP TILL VÅR DEVIS
SYNLIGHET 247, MED TILLBEHÖR SÅ SOM INNOVATIVA SOLCELLSLAMPOR.

Du tar dig upp 247

Våra räddningsstegar i gul signalfärg är utformade för maximal synlighet och säkerhet. Med 6 olika modeller av lejdare, från den solcellsdrivna Life Ladder till den den mobila livlejdaren som kan placeras där andra räddningsstegar går bet, erbjuder vi lösningar för alla typer av vattenmiljöer. Stegarna är tillverkade av hållbara material som rostfritt stål, plast eller glasfiber och kräver minimalt underhåll. Oavsett om det gäller Y-bommar, flytande bryggor, trånga marinor eller svåråtkomliga klippområden, ger våra stegar en pålitlig och säker väg ur vattnet för nödställda 24/7.

EN LEJDARE FÖR VARJE SITUATION

KAJSTEGSKONSOL

Räddningsstege för kajen

Det här är en livräddningsstege som är perfekt för kaj och brygga i krävande miljöer, där stora krav ställs på hållbarhet och säkerhet vid livräddning. Med en utbytbar stege som är konstruerad för att motstå betydande krafter och anpassar sig smidigt till olika förutsättningar, såsom Is, Kollisioner och Saltvatten. Välj på rostfritt stål eller galvat med gul pulverlack. räddningsstegen kräver minimalt underhåll och finns med höga eller låga handtag, båda markerade med reflexer för ökad synlighet.

LIFELADDER THOR®

LifeLadder® är tillverkad av underhållsfria, förstärkta, syntetiska moduler i en klar, gul färg som säkerställer synlighet under dagtid. Ljusenheten kan installeras ovanpå LifeLadder®. När omgivningen är mörk, lyser två LED-lampor upp stegen och sidorna, vilket ger synlighet nattetid och tydlig vägledning till säkerhet. Den solcellsdrivna versionen fungerar autonomt på platser söder om 60°N. En solpanel laddar batteripaketet under dagtid, och under normala förhållanden säkerställer ljusenhetens strömsparande algoritm funktionalitet året runt. Den nätanslutna versionen kopplas till det lokala elnätet på 230V AC via en 2,0 meter lång kabel.

LIVLEJDARE

Livlejdaren är suverän som livräddningsstege när det kommer till platser och miljöer som inte har de bästa förutsättningar för montering av traditionella stegar. Livlejdarens följsamhet och utformning gör att den ”klättrar” ned för sluttande kajer, avbärarlister och slänter. Eftersom stegen sitter kopplade med schacklar är det enkelt att byta ut ett skadat steg, vilka finns att beställa separat. Tillverkade i rostfritt stål med gul pulverlack. Välj mellan högt eller lågt handtag, båda markerade med reflexer för ökad synlighet. 

LIVHANKEN

När ingen hör eller ser dig, då finns livhanken! Livhanken är en lättplacerad räddningsstege för både y-bom och flytbrygga. Tack vare sin konstruktion är den fri från påverkan av vatten och is och har en lång livslängd. Den är en säker och väl synlig väg upp ur vattnet för den nödställde. Livhanken är främst tänkt att monteras i småbåtshamnar, där platsen är begränsad och vid låga höjder (max 1 m) till vattenytan. Tillverkad i varmgalvat stål med gul pulverlack. Finns i tre varianter.

GLASFIBERSTEGE

Denna livräddningsstege har en tålig konstruktion i glasfiber som gör den lämplig i extremt korrosiva miljöer som tex reningsverks bassänger. Stegen rostar inte! Den är genomfärgad gul för bästa synbarhet. Stegen har genomgått vinter- och is-test och är enkel att montera i det medföljande bryggfästet. räddningsstegen har ett integrerat handtag för enkel uppstigning. Justerbara distanser för nedre anhåll mot kaj ingår. Stegen är främst tänkt till flytbryggor och lägre kajer. Komplettera med reflexskyltar.

KÄTTINGLEJDAREN

Vår enklaste och billigaste livräddningsstege. Bra att klättra i och ett lågt brygghandtag som underlättar det sista steget upp på säker mark. Finns i längder från 2 till 6 meter som standard, längre längder på offert. Kättingar i varmgalvat stål, pulverlackade gula steg. Reflexer för ökad synlighet. Komplettera med reflexskyltar för ytterligare synlighet.

Fler produkter som räddar liv.

Regler och Lagar för Räddningsstegar i Småbåtshamnar

För att säkerställa en trygg och säker miljö i småbåtshamnar finns specifika regler och riktlinjer som rör installation och underhåll av räddningsstegar. Dessa regler är utformade av myndigheter och organisationer som Sjöfartsverket, SvenskaBåtunionen och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Här är en sammanfattning av de viktigaste kraven:

1. Placering och tillgänglighet

  • Räddningsstegar ska placeras strategiskt på platser där risken för olyckor är högst, exempelvis vid bryggor, y-bommar och flytbryggor.
  • Stegarna bör vara väl synliga och enkla att nå för både nödställda och förbipasserande.

2. Synlighet och märkning

  • Stegarna ska vara tydligt märkta och målade i ljusa färger, såsom gult, för att säkerställa maximal synlighet, även i mörker och dåligt väder.
  • Enligt säkerhetsföreskrifter bör livräddningsutrustning kompletteras med tydliga skyltar som visar var den finns.

3. Material och hållbarhet

  • Räddningsstegar måste vara tillverkade av material som är resistenta mot vatten och korrosion, exempelvis varmgalvat stål eller rostfritt material med skyddande ytbehandling.
  • Konstruktionen ska vara robust och tåla påfrestningar från både is och vatten för att fungera året runt.

4. Höjd och funktionalitet

  • Enligt rekommendationer från Svenska Båtunionen och MSB bör stegar vara dimensionerade för låga höjder, upp till en meter från vattenytan.
  • De ska vara enkla att fälla ut eller använda utan hjälp, även för personer i nöd.

5. Underhåll och inspektion

  • Regelbunden kontroll och underhåll av räddningsstegar är obligatoriskt. Detta inkluderar inspektion för rost, skador och annan påverkan som kan minska funktionaliteten.
  • Hamnägare ansvarar för att säkerställa att stegar och annan säkerhetsutrustning är i gott skick och uppfyller gällande föreskrifter.

Genom att följa dessa regler bidrar småbåtshamnar till en säkrare miljö för båtägare och besökare, och minskar risken för olyckor. För mer detaljerad information hänvisas till handböcker från Svenska Båtunionen samt föreskrifter från Sjöfartsverket och MSB.